هیپنوتیزم
شاید وقتی کلمه «هیپنوتیزم» را میشنوید؛ تصاویری از فیلمها و سریالها در ذهن شما نقش ببندد که یک نفر با یک ساعت یا پاندول سعی در خواباندن فرد دیگری دارد.
شاید در باور شما هیپنوتیزم یک نوع سرگرمی، جادوگری و شعبدهبازی باشد و هیچگاه آن را به طور جدی دنبال نکرده باشید و اهمیت ندهید اما هیپنوتیزم یک روش درمانی است که از قرن ۱۸ میلادی مطرح بوده ولی اخیرا پوستاندازی کرده و به عنوان درمانی جایگزین برای بسیاری از اختلالات شناخته میشود.
در دهههای اخیر علم هیپنوتیزم پیشرفت بسیار بزرگی کرده است و دیگر وقتش رسیده است آن تصویر غلط و رایج درباره این روش درمانی را کنار بگذاریم و یک بار برای همیشه بررسی کنیم هیپنوتیزم چیست؟ چه کاربردهایی دارد و چه دردها یا اختلالاتی را درمان میکند؟ چند نوع هیپنوتیزم داریم و چگونه میتوانیم از هیپنوتیزم استفاده کنیم؟
کاربرد هیپنوتیزم
اصطلاح « hypnosis» از یک واژه یونانی باستان به نام « hypnos» گرفته شده است که به معنای «خواب» (sleep) است.
تحقیقات نشان میدهد برای نخستین بار در قرن ۱۹ میلادی توسط یک فرانسوی علاقهمند به فرآیندهای ذهنی و رفتاری مورد استفاده قرار گرفته است. این مرد فرانسوی هنگامی که یک شخص را به حالت خواب یا خلسه برد؛ سعی کرد روی ذهن او تاثیر بگذارد تا موجب تغییر رفتارش شود. برخی گزارشها و اسناد دیگر هم نشان میدهد یک جراح اسکاتلندی از این اصطلاح برای اولین بار در این قرن استفاده کرده است.
ولی مفهوم هیپنوتیزم به عنوان خلسه و خواب به قرن ۱۸ میلادی میرسد. یک فیزیکدان آلمانی به نام «فرانتس مسمر» ادعا کرد میتواند با چیزی که خودش « animal magnetism» نامگذاری کرده بود؛ انسانها، پرندگان، حیوانات و گیاهان را با اشیای سیال و نامرئی تحت تاثیر قرار دهد. این شروع بدی برای هیپنوتیزم بود ولی در ادامه این روش در حوزه پزشکی برای درمان برخی دردها و بیماریهای مزمن استفاده شد.
در قرن ۲۱ میلادی، کاوشها درباره هیپنوتیزم ادامه پیدا کرد و متخصصان به درک بهتری از این مفهوم و تاثیرگذاری آن روی ذهن و ضمیرناخودآگاه انسان رسیدند. این متخصصان دریافتند میتوان از هیپنوتیزم برای تسریع بهبود و درمان انسانها استفاده کرد و مزایای سلامتی قابل توجهی دارد.
هیپنوتیزم چیست
اما دقیقا هیپنوتیزم چیست و چه کارکردی دارد؟هیپنوتیزم هم تکنیک درمانی است و هم هوشیاری تغییر یافته. شما در این صفحه اصول آن انواع مختلف هیپنوتیزم ، فواید آن ، نحوه عملکرد یک هیپنوتیزم خطرات و اختلاف نظرهای مربوط به این عمل کشف خواهید کرد. درباره این پدیده و شاخه علمی چه اطلاعاتی داریم و چگونه میتوان دربارهاش صحبت کرد؟ اخیرا در مجله معتبر روانشناسی Neuroscience and Biobehavioral Reviews مقاله جدیدی درباره هیپنوتیزم به چاپ رسیده است که میتواند تصویر خوبی از این علم به ما بدهد. در این مقاله، هیپنوتیزم را نوعی تنظیم آگاهانه از بالا به پایین تعریف کرده است که میتواند روندهای ذهنی را بازنویسی و بازپروری و برخی ادراک و رفتارهای نادرست فیزیولوژی را در ذهن بازنشانی کند. فرضیه هیپنوتیزم به عنوان «تجربه توانایی تغییرات پیشنهادی در فیزیولوژی، احساسات، افکار و رفتارها» تعریف شده است.
هیپنوتیزم چیست
طبق توضیحات نویسندگان این مقاله، هیپنوتیزم شامل دو عنصر است: «القاء» و «پیشنهادات».
القاء اولین بخش و کار در هیپنوتیزم است که سعی میکند برخی پیشنهادات را به بیمار ارايه بدهد. این پیشنهادات به صورت پیامدهایی بیان میشوند که پاسخهای غیرارادی شرکتکننده یا بیمار را در پی دارند. این پیشنهادات میتوانند اعتقادات، عادتها و روالهایی که نادرست هستند یا کنترلی روی آنها وجود ندارد را هدف قرار دهند.
محققان میگویند همه انسانها میتوانند تحت تاثیر هیپنوتیزم قرار بگیرند ولی برخی افراد تاثیرپذیری بیشتری دارند و زودتر القاءها و پیشنهادات را دریافت میکنند ولی برخی افراد با مقاومتهای ذهنی خود، هیپنوتیزم را به تاخیر میاندازند.
هیپنوتیزم بخشهایی از مغز که درگیر حافظه، احساسات و ادراک، پردازشهای یادگیری و انجام کارها هستند را تحت تاثیر قرار میدهد. در این بخشها مغز کارکردهای پیچیدهای دارد و به طور مستقیم با ضمیرناخودآگاه ارتباط دارد. به همین دلیل، محققان میگویند افرادی که در این قشرهای جلویی مغز سطح فعالیتی زیادی دارند؛ زودتر و بهتر هیپنوتیزم میشوند.
روانشناسان تعریف سادهتری از پزشکان درباره هیپنوتیزم دارند و میگویند «هیپنوتیزم چیزی نیست جز برنامهریزی ضمیرناخودآگاه ذهن برای اهدافی مشخص و روشن.» ریشه بسیاری از مشکلات و اختلالات روحی و جسمی ما در ضمیرناخودآگاه است و هیپنوتیزم میتواند امواج مغزی را در حالت آلفا یا بالاترین سطح دسترسی به ضمیرناخودآگاه قرار دهد تا امکان تغییر و دستکاری فراهم شود.
تاریخچه هیپنوتیزم
کاربردهای هیپنوتیزم
خیلی سخت است فهرستی از کاربردها و مزایای هیپنوتیزم تهیه کرد. چون طیف گستردهای از دردها و بیماریها، احساسات و افکار، عادتهای منفی و رفتارها توسط تکنیک هیپنوتیزم قابل درمان و بهبودی هستند.
در حوزه بهداشت، کاربردهای آن عمدتاً داروهای ضد درد و مدیریت اختلالات اضطرابی است (از استرس گرفته تا هراس از طریق بیماری های جبر یا حالت هراس). همچنین از هیپنوتیزم برای تغییر رفتارهای اعتیاد آور مانند سیگار کشیدن یا اختلالات خوردن استفاده می شود. اما کاربردهای دیگر هم در زمینه جسمی (پوستی ، معده و …) و هم در روانشناسی (اختلالات شخصیتی ، اختلالات خلقی و …) امکان پذیر است.
در اواسط قرن بیستم از هیپنوتیزم برای کاهش درد و کمک به فرآیند بهبود بیماریهای جسمی و بالینی استفاده میشد ولی در قرن بیست و یکم، هیپنوتیزم کاربردهای بسیار جدید و متفاوتی یافته است و برای بیخوابی و اختلالات خواب، کنترل و ترک عادتهای بدی مانند سیگار کشیدن یا خوردن مشروب و الکل، میگرن، افسردگی و یاس و ناامیدی، افکار منفی، کنکور و آزمونها، کنترل دردها، تسکین فشارهای روحی و روانی، رسیدن به اهداف، رسیدن به آرامش درونی و خوشبختی، تغییر شخصیت، کاهش استرس، افزایش عملکردهای ورزشی، لکنت زبان، درمان حالات اضطرابی و هیجانی، بحرانهای هویتی و دوگانگی شخصیتی و جنسی، آلرژیها و حساسیتها، کاهش دردهای دوران قائدگی و پذیرش آسان آن، کاهش دردهای جراحی و افسردگیهای پس از آنها، درمان عادت جویدن ناخنها، درمان زگیل، پاک کردن خاطرات سرکوب شده و آزاردهنده، درمان وسواس و رفتارهایی که ناشی از اختلالات ذهنی هستند، آسم و تنگی نفس، لاغری و تناسب اندام، بهبودی سوختگیها، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن و انواع فیبرو میالژیا استفاده میشود.
همانطور که مشاهده میشود؛ دایره کاربردهای هیپنوتیزم بسیار وسیع و گسترده است و در هریک نتایج و تاثیرات شگرفی از سوی روانشناسان و پزشکان بالینی گزارش شده است. در سالهای اخیر دهها کتاب درباره مزایا و فواید هیپنوتیزم به رشته تحریر درآمده و در آنها داستانهایی شگفتانگیز از بهبود بیماریها و درمان دردها یا تغییرات شخصیتی و رفتاری روایت شده است. یکی از جنبههای مهم هیپنوتیزم در سالهای اخیر برای کسب درآمد بیشتر و موفقیتهای بیانتها در کار و زندگی است. بسیاری از مدیران و رهبران شرکتهای بزرگ سراغ هیپنوتیزم آمده تا بتوانند همهچیز را کنترل کرده و تحت مدیریت خود درآورند.
هیپنوتراپی
انواع هیپنوتیزم
دو نوع هیپنوتیزم وجود دارد: «خودهیپنوتیزم» و «دگرهیپنوتیزم».
در «دگرهیپنوتیزم» شخص بیمار یا متقاضی هیپنوتیزم توسط فرد دیگری که هیپنوتیزمگر یا درمانگر شناخته میشود؛ هیپنوتیزم شده و تلقینها توسط آن انجام میشوند. در این روش، فرد دیگری سعی میکند به درون ذهن و ضمیرناخودآگاه فرد نفوذ کرده و دستکاریها و تغییرات لازم برای رسیدن به هدف را انجام میدهد. افرادی که اقدام به هیپنوتیزم دیگران میکنند؛ باید در کار خود کاملا متخصص و دارای مهارت و توانایی کافی باشند. در ایران فقط به پزشکان، روانشناسان و برخی دندانپزشکان مجوز دگرهیپنوتیزمی داده شده است و شما اگر تصمیم به استفاده از این روش درمانی دارید؛ باید حتما سراغ یک متخصص مطمئن و باتجربه و شناخته شده بروید.
در روش دیگر هیپنوتیزم که به «خودهیپنوتیزم» معروف است؛ خود شخص براساس آموزشها و دستورالعملهایی که به او داده شده است؛ سعی میکند امواج مغزی خود را به سطح آلفا ببرد و القاءهای لازم را به ذهن خود وارد کند. معمولا افراد با گوش دادن به فایلهای هیپنوتیزم اقدام به خودهیپنوتیزمی کرده و دیگر نیازی ندارند به کلینیک یا مراکزی برای هیپنوتیزم شدن مراجعه کنند. افرادی که میخواهند خودهیپنوتیزمی کنند؛ باید نکات و دستورهای گفته شده در محصولات و فایلها را به دقت گوش داده و درست انجام دهند تا هیپنوتیزم تاثیرگذاری بیشتری روی آنها داشته باشد.
متخصص هیپنوتیزم
بیشتر تئوری های روانشناختی بر این باورند که بسیاری از مشکلات شخصی و رابطه ای منشاء آن در ناخودآگاه افراد است. آنجاست که صدها هزار داده ذخیره می شود که بخش اعظمی از زندگی ما را کنترل می کنند. به عنوان مثال ، دایکت های خانوادگی یا فرهنگی ممکن است آنقدر توسط ناخودآگاه جذب شده اند که باعث می شوند “رفتارهای آموخته شده” آنقدر یکپارچه شوند که آنها سالها انتخاب زندگی ما را راهنمایی می کنند بدون اینکه واقعاً “ما آگاه باشیم”
متخصص هیپنوتیزم
بنابراین متخصص هیپنوتیزم به ناخودآگاه سوژه دعوت می شود تا فرد را از عقاید مضر خلاص کند و ایده های صحیح تر را جایگزین آن کند. در هیپنوتیزم انگیزه موضوع ضروری است. بدون آن ، پیشنهادات ذهنی هیچ تاثیری نخواهد داشت.
انواع هیپنوتیزم
باورهای اشتباه درباره هیپنوتیزم
با گسترش استفاده از هیپنوتیزم در دهههای اخیر، برخی باورهای اشتباه و تصورات غلط درباره این پدیده علمی در میان مردم و برخی از متخصصان و نخبگان رواج یافته است که از عدم شناخت کافی فرآیند هیپنوتیزم نشات میگیرند.
مثلا، تصور میشود فرد در خواب مصنوعی رفته و دیگر بیدار نشود یا اینکه فرد هیپنوتیزم شده تحت کنترل و سلطه فرد هیپنوتیزمگر درآید و هر کاری که به او گفته میشود را بدون چون و چرا انجام دهد. باور اشتباه دیگر این است که همه مردم را میتوان هیپنوتیزم کرد در حالیکه مطابق تحقیقات فقط ۵ الی ۱۰ درصد مردم هیپنوتیزم روی آنها تاثیری ندارد. در دیگر دستههای مردم هیپنوتیزم درجاتی از تاثیرگذاری را خواهد داشت.
از دیگر باورهای اشتباه و نادرست درباره هیپنوتیزم این است که تصور میشود استفادهکنندگان از هیپنوتیزم افراد ضعیف و دارای مشکلات روحی و روانی هستند که از جامعه طرد شدند. برعکس، مشتریان هیپنوتیزم عمدتا افراد خاص و موفقی هستند که میخواهند کنترل ذهن و افکار خود را به دست بگیرند و تواناییها و استعدادهای نهفته خود را شکوفا کنند.
چگونه میتوانیم از هیپنوتیزم استفاده کنیم؟
من در این سایت برای انواع موضوعها و مباحث مورد نیاز و درخواست جامعه، فایلهای آموزشی خودهیپنوتیزمی را آماده کرده و در اختیار علاقهمندان قرار دادم. کافی است محصول مورد نظر خود را خریداری و دانلود کنید. بعد در یک زمان مناسب و مکانی آرام که ذهن شما آمادگی کاملی داشته باشد؛ این فایلها را چندین بار گوش کنید و مرحله به مرحله نکات گفته شده در آنها را به کار بگیرید تا ذهن شما برای هدفی که دارید کاملا برنامهریزی شود. مهم است که ذهن خود را برای پذیرش هیپنوتیزم آماده کرده باشید و نخواهید در برابر تلقینها واکنش یا مقاومت نشان بدهید. هرچهقدر دستورات گفته شده را بهتر انجام دهید و فایل صوتی محصول را در دفعات بیشتری گوش کنید؛ تاثیرپذیری شما از هیپنوتیزم بیشتر شده و آنجا است که به معجزه هیپنوتیزم پی خواهید برد و تغییرات ذهنی و افکاری خود را در همه امور زندگی مشاهده میکنید.
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.